Tadelakt, de marokaanse glanspleister.
Tadelakt staat bekend als glanzend en watervast aan te brengen kalkglanspleister. Het is echter vooral de manier waarop dit materiaal wordt bewerkt waardoor deze specifieke eigenschappen tot zijn recht komen. Een levendig oppervlak die glad maar niet vlak is. Een structuur die door de persoon die het aanbrengt wordt gecreërd. Ronde vormen zijn mogelijk en zelfs gewenst waardoor de "aaifactor" erg hoog wordt. Het is dan ook meer dan een vervangend product voor een badkamer tegel. Toch wordt, vooralsnog, de Tadelakt veelal in de afbouw gebruikt met vooral de badkamer als toepassingsgebied. Echter heeft nu ook de kunstenaar de Tadelakt ontdekt voor creatieve toepassingen binnen en buiten. Bij Hiro Natuurlijk Wonen in Vogelenzang nh zijn de benodigde materialen verkrijgbaar en geven zij voor vakman, kunstenaar en doehetzelver Workshops voor een eerste kennismaking met Tadelakt volgens de marrokkaanse Tadelakt-traditie van kalkglanspleister.Het materiaal
De Tadelakt is de bewerking van kalk uit de omgeving van Marrakech. Tadelakt betekent vrij vertaald inwrijven of inmasseren. De structuur van deze kalk en deze werkwijze leverd het, zo ondertussen bekende, uiterlijk op van de Tadelakt. Hiro Natuurlijk Wonen verkoopt de Tierrafino Stone Originele Marokkaanse Tadelakt. Dit in droge vorm in afsluitbare emmers van 12,5kg. En dit in 6 basis kleuren van aardpigmenten. Ook andere kleuren zijn mogelijk met kalkbestendige pigmenten. Door de aanwezigheid van de diverse aardpigmenten of de toevoeging van andere pigmenten zijn de verwerkingseigenschappen allemaal wat anders. Echt handwerk dus!
Ondergrond
Zoals bij alle producten is een goede ondergond van groot belang. De meeste ideale ondergrond is een stabiele minerale ondergrond. De laatste 10 mm moet het liefst een open en grove structuur hebben. Hierin kan bij de applicatie vocht worden opgeslagen en tijdens de bewerking weer worden afgegeven. Dit geeft soms beperkingen of de uitdaging om het toch anders te proberen. Direct op leem is ook mogenlijk, maar niet in vochtige ruimtes.
Toepassing
In Marokaanse badhuizen wordt de Tadelakt veelvuldig toegepast, maar ook in de duurdere Hotels. Het is zeker geen allerdaags gebruikt product. Ook in Nederland kent het zijn selectieve toepassing, mede vanwege de prijs door de ambachtelijke wijze van aanbrengen. Na enige oefening worden de toepassingen echter al gauw eindeloos groot. Tuinornamenten in de breedtste zin van het woord zijn mogelijk. Hiervan zijn enkele mooie voorbeelden te vinden in de stadstuin van Hannover welke daar gemaakt zijn in verband met de Expo2000.
Maar ook wand versieringen, ingebouwde verlichtingsornamenten etc geven verrassende resultaten.
Verwerking
De Tierrafino Stone wordt opgezet met een laag van 4-5 mm. Als de bovenste 1-2 mm nog bewerkbaar is de kalkpleister uit vlakken of een meer precieze vorm aan het object geven door middel van een nat houten schuurbord. Daarna gespaand met een metalen of plastic spaan. Het is nu belangrijk om regelmatig over het gehele oppervlak te polijsten.
Voordat het oppervlak geheel is opgedroogd is het mogelijk om groeven, als in een langspeelplaat, er in te brengen met een steen.welke U later zal zien door de verschillende lichtinvallen . Nu is het de kunst om op het juiste moment met de kunststofspaan te polijsten en op zoek te gaan naar het moment waar bij het polijsten de tekening van de steen blijft staan én dat er een egale glans ontstaat. Daarna is het mogelijk een Scrafito in de Tadelakt te krassen. Na 6 tot 24 uur drogen wordt het oppervlakte met een verdunde olijfzeep mengsel gepolijst met een steen. Het zeepwater gaat een reactie aan met de Tadelakt waardoor de Tadelakt waterkerend wordt. Badkamers en andere natte ruimtes dienen minimaal 5 maal te worden behandeld met een steen en zeepwater.
Onderhoud
Ons water bevat veel kalk. Om te voorkomen dat deze kalk op de Tadelakt als een grauwe sluier de oppervlakte vervuilt is het onderhoud voornamelijk ervoor te zorgen dat er voortdurend een dun laagje zeep aan de oppervlakte zit waardoor deze vervuilende kalk eenvoudig kan worden weggenomen alvorens er weer een nieuw zeeplaagje wordt aangebracht. Ook voor buiten is dit een beproefde methode. Het is echter ook mogelijk om met een dun waslaagje de oppervlakte te onderhouden.
Op November 8, 2007